42 grader

Ok jag kunde visst inte sluta klaga för jag måste bara säga att i dag var det 42 grader och det var banne mej inte kul. Kändes som att jag skulle smälta bort. Jag som trodde det skulle bli höst här snart. Efter skolan åkte vi direkt till beachen, blev lite omvägar sådär innan vi kom dit men vi börjar bli vana att vi aldrig riktigt kommer dit när vi hade tänkt oss. Särskilt inte när det är stekhett ute.Kan nog bero på att vi är så tidsberoende hemma i Sverige och verkligen förväntar oss att komma fram i tid medan australiensarna tycker att 2 timmar senare är helt ok också. Men det var i alla fall riktigt skönt att spendera några timmar där. Vi fick se en ny strand i dag eftersom vi åkte med våra flatmates. Bästa sandbotten hittills och med brygga och allt, men såklart glömde jag kameran hemma. Den som alltid brukar få följa med, men ska bättra mej tills nästa gång.

Imorrn är som sagt vår värsta dag i skolan, så egentligen borde jag bara gå och lägga mej snart. Det blir lab, workshops och föreläsning hela dagen lång. Men sen är det äntligen helg! Får se vad den har att bjuda på.


Värme

I dag har det varit otroligt varmt. Vi tog oss till skolan för att gå på gymmet en sväng, och redan där var det ohyggligt varmt klockan 9. Jag börjar fundera på om AC:n är trasig där eller nått. Efter detta upptäckte jag att jag hade glömt ta med mej shortsen så jag sprang runt i mina gympabrallor hela dagen på skolan. Vackert.
Sen bar det av till mataffären, det är inte alltför roligt att springa runt med 100 påsar i stekande hetta. Var ett par veckor sedan det var såhär varmt. Just nu sitter jag i soffan och försöker göra lite skolarbete. Det går ruttet dåligt, måste nog ta en dusch snart för det här fungerar inte längre. Datorn känns som ett element i knät, undrar om som svensk någonsin vänjer sig vid denna värme. Men vi har bestämt oss för att vi måste sluta klaga, för vi kommer banne mej att klaga lika mkt när det blir vinter och kallt här. Bäst att njuta av värmen så länge den varar :D
Inte bussarnas dag

I dag har vi fått uppleva det alla har pratat om. Det om att bussarna inte håller tiderna. Vi som har tyckt att det än så länge har fungerat så bra med att åka buss. Det skulle vi nog inte ha uttalat oss om. För idag gick det då inte bra. VI missade flera bussar och sedan när vi skulle ta bussen till stranden satt vi och väntade på den i 1 timme! Det var inte särskilt roligt i den stekande solen. Sen när vi skulle åka hem gick det ingen buss. Eller den gick visst varje fredag, men ingen annan dag. Så det var bara att börja gå in till Fremantle..
Därifrån var det äntligen en buss som kom i tid.

Annars har vi gått på vår tredje kurs i dag för första gången. Det är nu som jag verkligen har förstått varför jag läser min utbildning. Jag gillar faktakurser med ett svar. Inte en massa flum där man kan tycka i princip vad man vill. Men jag måste läsa den eftersom det är det enda som fungerar med schemat. Men det ska nog gå ändå då det är en förstaårskurs.

Helgen

I helgen spenderade vi lördagen på south beach nära fremantle där vi bor. Riktigt lugn strand med barnfamiljer och en massa hungriga fåglar. Det existerade knappt några vågor så det var nog därför det var så många barnfamiljer där. Efter ett par timmars badande, solande och glassätande drog vi hemåt.
Senare på kvällen drog vi i väg på födelsedagsfest till en av Sofies kompisar. Den festen varade både länge och väl. Vi fick se en del akrobatiska övningar, lära oss australiensisk slang och försöka lära ut lite svenska termer. Det sistnämda gick väl inte sådär strålande, men men övning ger väl färdighet kanske.

image210image211

Såhär såg vi ut precis innan vi drog på party, inte lika fräscha när vi återvände dock...


I lördags tog jag även mod till mej och lånade våra flatmates bil för en liten mathandling. Det var en ganska kort trip men lagom för att förska vänja sig vid att köra på vänstersida av vägen. Det som jag tyckte var mest problematiskt är att man så gärna vill sätta på blinkersen med högerhanden. Vilket i stället resulterade i att man sätter på vindrutetorkaren. Lite förvirrande kanske men även här ger ju övning en slags färdighet i alla fall.

image209

Bevis!


I dag har vi haft lab i vår forensic DNA Analysis kurs för första gången. Vi fick klippa upp en bevispåse och i denna fanns ett plagg av något slag med en massa fläckar. Sen var det bara att skriva en rapport om detta och testa vilka av fläckarna som innehåller DNA. Hela grejen var ganska fascinerande.Second hand bookstore

I torsdags tog jag, rebecka och karin en sväng ner till Fremantle. Vi tog en fika och strosade runt lite. Hittade en mkt fin second hand bookstore som vi säkerligen kommer att besöka igen. Jag hittade en mycket bra bok om Australien. Hade tänkt köpa en bok hemma i Sverige men dom var alla svindyra, men denna fick jag till ett mkt fint pris!

image205

Fremantle!

image206


The bookstore!

I går var vi sedan ner till fremantle och åt på en mexikansk restaurang. Våra fredagar är inte att leka med. Vi går från 8.30 till 17.30 med sammanlagt fyra timmars hål. Inte den roligaste dagen på veckan direkt, just typiskt att det skulle vara en fredag...

image207

Sofie som vi bor med och Karin

image208


Nu är det beachen nästa!


Kurser

Nu har äntligen allt strul med kurserna löst sig. Vi fick dom kurser vi ville ta tillslut, tack och lov. Så nu ska vi läsa:

Forensic DNA Analysis

Som i princip innebär att vi ska gå igenom alla steg ifrån att klippa ut en bit av en blodig t-shirt och analysera var detta blod kommer i från. Ungefär som CSI kan man nästan säga=) Det var i alla fall så våra kursansvariga beskrev det. Så det kommer nog att bli både annorlunda och intressant. I dag hade vi ett diagnostiskt test för att kolla vad vi kunde sen tidigare, eftersom det är 2 år sedan vi hade genetik insåg vi att vi nog har en HEL del att repetera.

Mechanisms of disease
Handlar om hur utvecklingen av ett sjukdomsförlopp går till, steg för steg. Professorn verkar riktigt bra, men det finns en del läskiga moment med muntliga framföranden. Men övning ger väl färdighet antar jag. Labarna börjar imorrn så i dag var vi och köpte våra labrockar och skyddsglasögon. Här får man då minsann snyggare labrockar iaf, men då är förståss inte gratis heller då. I dag hade vi lab, den gick ut på att mikroskopera olika vävnader och kunna urskilja vad det var för vävnad och vad det var för skador på den. Behöver jag nämna att vi behöver repetera en del här också? Problemet är väl att vi inte har haft något om det förut i vår utbildning hemma, så det blir väl mer att lära sig på nytt. En del att göra alltså.

Introduction to australian indigenous studies
Handlar om aboriginerna och dess kultur. Handlar om urbefolkningens relation till icke urbefolkning. Blir intressant att plugga något som inte har något att göra med det man i vanliga fall pluggar.image204


Här är våra nya labrockar!

Nackdelen med bloggandet

Jag upplever att den största nackdelen med en blogg är att alla som läser den får en uppdatering om vad som händer med våra liv här på andra sidan jorden, medan jag inte har en aning om vad som händer där hemma. Vet att jag inte har varit här särskilt länge men det skulle ju vara kul om man fick lite fler mail ändå!
Så nu folkens är det dags att plita ner några rader åt oss här borta!! Även om det inte har hänt särskilt mycket så finns det garanterat nått ni kan berätta om. Så det är bara att sätta fart=) Naturligtvis kommer jag även att svara på dessa mail, för det är ju faktiskt riktigt skoj med mail, eller hur?!

Dagens händelser har varit i skolan där vi har varit på föreläsning och in på internationella kansliet eftersom vi har lite krångel med kurserna nu. I morgon får vi reda på om det kommer att lösa sig eller inte. Annars vette sjutton vad vi ska läsa för kurser! Men det är väl "No worries" som vanligt här. Så det kommer ju garanterat att lösa sig.

Här har ni förresten adressen om ni av någon anledning har glömt bort den =)

hanna_kastman@hotmail.com (sådär då var det oundvikligt)

Senaste nytt

Nu har här inte skrivits på några dagar.

Lördag
Då var jag, Rebecka och Julie in till Perth en sväng på en liten shoppingrunda. Det sprangs run en hel del i klädbutiker, mest surfaraffärer då dessa verkligen dominerar här. Det blev lite klänningar, toppar och skor för oss. På kvällen när vi kom hem drog vi i väg på utomhusbio i Fremantle. Vi såg away from her som var riktigt bra. Däremot är det inte lika varmt efter att solen har gått ner. I alla fall inte när man ska sitta still i flera timmar vilket vi fick erfara i våra sommarkläder. Australiensarna var steget före som vanligt med sina filtar.

image199  image202
image203


Söndag
Nu begav vi oss i väg till Cottesloe för att hänga en stund på stranden. Tyvärr hade jag inte varit lika duktig på att smörja in mej vilket resulterade i att jag såg ut som en tomat i ansiktet efter några timmar på playan. Efter detta gick vi till en bar i närheten för att gå på Sunday session. Det är australiensarnas sätt att fira in den nya veckan. Man börjar dricka öl från kl 14 på kvällen och håller på till ca kl 22 på kvällen. Vi gick dit lite senare och hängde där i några timmar.

image200

Måndag
Första skoldagen och mkt var riktigt förvirrande. Vi hade noll koll på var vi skulle och det blev en hel del stressande fram och tillbaka. Men med hjälp av hjälpsamt folk hittade vi rätt tillslut. Men vi har inte fått ordning på vad vi ska läsa riktigt än eftersom det verkar som att de flesta av våra föreläsningar i de olika ämnena kolliderar. Vi får helt enkelt hoppas att det hela löser sig tills på fredag då allt ska vara klart.
Efter en jättelång dag i skolan kom vi hem på kvällen och någon timme senare anlände Karin! Hon ska bo här i några dagar medan hon letar bostad. Sofie och Scott kom även hem efter en vecka i Queensland. Så nu är det fullt hus här!


Tisdag
Eftersom vi är lediga från skolan i dag har vi varit och tittat lite i Fremantle och Cottesloe för att visa Karin runt lite. Dagen bara försvann. Efter en otroligt mättande lunch och glass på det sitter vi nu här i soffan och datanördar.

image201

Udda

Här är några saker som gör att man kan urskilja sig från australiensare:

- Man tror att alla bilar kör runt utan förare då man alltid tittar på det vänstra framsätet, som oftast är tomt..
- Man tittar alltid åt vänster först och sedan åt höger när man går över gatan, hoppas det inte slutar att man blir mos bara
- Blekheten som aldrig verkar vilja släppet taget och som verkligen gör att man urskiljer sig då australiensare har varit här hela supervarma sommaren och såklart är bruna som pepparkakor
- Eller så är man rosa i ett desperat försök till att efterlikna de nästan hemskt bruna australiensarna
- Användandet av "no worries" i var och varannan mening, dom är minst sagt ganska avslappnande här
- Alla är så väldigt väldigt trevliga och hjälpsamma här, nu menar jag inte att alla andra icke australiensare är otrevliga men här är dom helt klart snäppet trevligare i allmänhetAdress och telefon

Kom på att jag inte lagt ut adress och telefonnummer på bloggen så jag tar och gör det nu helt enkelt.

Adress:


Hanna Kastman (eller Rebecka Lantto)
33 Pilgrim wy
Hamilton Hill WA 6163

Hannas
Mobil: +61450356564
Rebeckas mobil +61450356565
Hem: +61894186162

The Creatures

Sofie som vi bor med hade några gratisbiljetter till gymet som hon går till så i går morse följde vi med henne dit för att kolla in stället. Var ett ganska fint gym med många maskiner. Dum som man alltid är efter ett träningsuppehåll tror man att det ska gå att ta lika tunga vikter nu som för två månader. Detta har numera lett till att rörelsefriheten nästan är helt begränsad i dag som resultat av all träningsvärk. Men men snart är man väl inne i det igen.

I går hade vi ingenting i skolan förrän på kvällen då det var dags för välkomstmiddag. Vi delades in i lag och sen skulle vi bygga något typiskt australiensiskt av folie under middagen. Träffade en hel del amerikaner samt den första svenskan som var från Lunds universitet. Jag som inte alls var någon stjärna på bild i skolan lyckades i alla fall tillverka en haj. Men vår surfare + haj höll inte måttet så något pris vann vi dock inte. Men det var åtminstone roligt. Efter det här åkte vi in till Fremantle till "The Creatures" där vi tog några öl med Julie plus några andra som vi hade träffat.

I dag har vi varit till Fremantle och shoppat lite. Är en hel del saker man behöver när man kommer såhär till ett nytt land. Mat har man till exempel ingenting utav så därför var vi in på Coles en sväng. Det skulle nog kunna jämföras med Willys hemma så då kände vi oss såklart som hemma.

image194

Jag och Julie
 
image195

Dom vi träffade på middagen

image198


   Rebecka har handlat....

image197
                                                                                          

Inbrott i sitt eget hus


Dagens märkliga saker:

-Det började med att Rebecka såg en snubbe i dunjacka när vi åkte buss i morse. Temperaturen hade väl inte hunnit komma upp till 35 grader men nog låg den minst på en 25 grader allt.

- I dag gick min dörr i baklås vilket betydde att vi fick bryta oss in i vårt egna hus genom att bända loss myggfönstret och sen fick jag klättra in genom fönstret. Allt detta medan vår granne såg på. Tur att ingen ringde polisen.

- På Murdochs campus finns det en massa röda knappar som man kan trycka på om man känner sig oskyddad när man ska gå till bussen. När man väl tryckt på knappen kommer det en bil som helt enkelt eskoreterar en till busshållsplatsen.

- Kanske inte direkt märkligt, men i dag har det varit 43 grader inne i Fremantle som är en stadsdel i Perth.Märker att mitt språk inte har varit på topp i de senaste inläggen. Lite stressigt har det blivit med skrivandet. Men jag får helt enkelt försöka skärpa till mej.

Första skoldagen


I dag var det dags för första skoldagen. Vi åkte till skolan till kl 9 då informationen började. Sen ställde vi oss i kö in till salen som skulle ge information. När vi väl kom fram visade det sig att vi inte stod med på listan. Efter en kort diskussion insåg dom som jobbade där att vi var utbytesstudenter och inte internationella studenter. Tydligen skillnad på det där. Vår information var altså en timme senare. Så det var bara att vandra runt mellan alla bokaffärer och caféer där. Hittade även ett STA travel kontor som vi kollade lite hemresedatum med. Man måste tydligen göra det redan nu om man vill komma hem före jul. Tillslut kunde vi ändå gå på vår information. VI fick en mycket ful väska med en massa information i och så träffade vi en trevlig kanadensisk tjej som hette Julie. Sen åkte vi bara hem och satte oss framför fläkten då det är 36 grader i skuggan här i dag.

image191Fågeln på bilden är inte att leka med. En sån fågel väcker mej varje morgon. Det låter ungefär som ett barn som skriker, väldigt obehagligt läte. Tror att den sover i trädgården utanför, sen tycker den att det är roligt att väcka mej på morgonen som en tupp.

I går var vi på promenad här i området eftersom Sofie som vi bor med hade berättat att man skulle kunna gå till stranden från huset. När vi träffade en kvinna efter gångvägen trodde hon nästan att vi skämtade när vi sa att vi skulle gå till stranden. Hon tyckte inte alls att man kunde gå dit, men Sofie har nu lovat oss guidning eftersom vi inte är kapabla att hitta dit själv. VI hittade istället sjön som är på bilden nedanför huset. I den sjön fick inga vattenaktiviteter förekomma av någon anledning.

Annars är allt bara bra här. Tar lite tid att vänja sig vid värmen bara.

image193
Bilder

Här kommer äntligen lite bilder!

1 2 3 4

1. Såhär glada var inte några minuter senare vid det verkliga avskedet...
2. Utsikten från flyget mellan HongKong och Perth
3. Hur god glass som helst på flyget
4. Såhär ser en chipspåse ut när den får flyga flygplan


5 6 7 8

5: Vårt hus!
6: Hamilton Hill är där vi bor
7: Rebecka vid busshållsplatsen
8: Jag vid cottesloe beach


9 10 119. Murdoch University, svårt att få en helhetsbild då allt är så utspritt. Detta är i alla fall en av byggnaderna.
10. Cottesloe beach igen
11. En annan byggnad i Murdoch University området


Senaste dagarna

Här kommer äntligen en kort uppdatering från "down under". Dom senaste dagarna har varit minst sagt omtumlande.Resan började ju i söndags med att vi åkte till London. Innan dess togs vi farväl av Anne, Sofie och delar av Rebeckas familj. Blev som väntat tårar. Väl i London  fick vi springa runt i fyra timmar bland alla affärer, vi träffade även Olle(som jag känner sedan gymnasiet) och Frida som även de skulle ta flyget till HongKong för att sedan dra vidare till Thailand. TIdigare hade även Tobbe checkat in oss. Så det var gott om kändisar kan man ju lugnt säga. Sen var det dags för HongKong flyget som varade i hela 12 timmar. Ingen hit att sitta stilla så länge, benen sväller upp och man blir alldeles konstig i kroppen. Sen var det bara en timme i HongKong tills vi klev på flyget mot Perth. Efter 23 timmars total flygtid klev vi äntligen av på perths flygplats efter midnatt den 5 februari, trötta men glada. Temperaturen var då ca 29 grader.
Vi begav oss till vårt hostel vid Cottesloe beach som låg precis vid stranden. Killen som tog emot oss var minst sagt förvirrad, han gav oss fel nycklar, hittade inga kuddar och kunde inte ge oss nycklar till skåpen för dom förstod han inte var var. Men vi lyckades i alla fall komma i säng tillslut fast vi blev tvungna att famla oss fram i blindo i mörkret då de andra sov. Dagen efter tog de två norskorna med oss till stan eftersom vi inte hade en aning om hur man tog sig dit, väl där skaffade vi mobilnummer så att vi kunde ringa hem eftersom ingen visste om att vi kommit fram. Sen ringde vi på en annons som vi hittat på internet om två rum som skulle hyras ut i samma hus. Jag tycker att hon uttalar sitt namn så svenskt på telefonsvararen. Någon timme senare ringer en tjej upp och mycket riktigt så är hon svenska. Hon ber oss komma och kolla på rummen på torsdag. Nästa dag som är onsdag åker vi in till Fremantle för att se oss omkring som även är det område vi har bestämt oss för att vi vill bo nära.  Det är stekande hett i solen och vi vandrar runt mest på måfå då vi inte riktigt hittar. Vi återvänder till hostelet där vi även tar premiärdoppet i Indiska oceanen.
På torsdagsmorgonen vaknar vi av att det hällregnar. Vi tror att vi ser i syne eftersom vi inte trodde det var möjligt att det skulle regna mitt i sommaren här. Det är inte heller vad man skulle kalla regn utan det verkligen öser ner. Men vi blir ju tvungna att bege oss ut i det eftersom vi ska åka och kolla på rummen i Hamilton Hill. Vi blir tvungna att gå i ca 15 minuter för att komma till tåget. Under den tiden blir vi dyngsura. Det fullkomligt rinner vatten av oss. Vi fortsätter med bussen från Fremantle mot Hamilton Hill. Där är det även en liten bit att gå till huset som vi ska till. Så om vi hade en torr fläck någonstans innan så har vi det sannerligen inte när vi når fram till huset. Trots detta kliver vi på och blir visade runt. Det är en enplansvilla med tre sovrum, veranda, trädgård och 70-tals bar. Allt går i brunt och de australiensiska heltäckningsmattorna är sjävklart på plats. Sofie och Scott heter dom som bor där. Sofie tycker så synd om oss för att vi är så blöta att hon skjutsar oss in till Fremantle där vi senare tar bussen. Hon ger oss lite betänketid till om vi ska ta rummen eller ej.  Vi beger oss tillbaka till hostelet där vi somnar för att vi är så utmattade av all tumult. Fyra timmar senare vaknar vi och kan då ta oss en promenad längs stranden innan det typ är läggdags igen. Dagen därpå flyttar vi in med Sofie och Scott. Fast Scott har vi ännu inte träffat.
Tillsammans beger vi oss tre till IKEA eftersom rummen endast är möblerade med sängar. Vi införskaffar oss sängkläder m.m. och äter svenska köttbullar, utifall vi redan skulle fått hemlängtan:)
Senare på kvällen tar Sofie oss med ut i Fremantle där vi träffar några av hennes vänner.

Idag har vi tagit oss en tur till Murdoch University bara för att se var vi ska gå i skolan någonstans. Allt låg på samma ställe och det hela var närmast gigantiskt. Inget slår iofs BMC i storlek när det gäller hus men detta område var otroligt stort med en massa hus men ändå med ett nästan parkliknande område. Handlat har vi även gjort och matbutiken var minst sagt färgsprakande. Alla möjliga färger på olika förpackningar och det blev nästan lite för mkt att ta in när man såg helheten. Men dom gillar färg här det har jag då förstått. Alla butiker har ett färgglatt utseende, det är inte alls som hemma i Sverige.

Av någon anledning krånglar blogg.se så jag får inte in några bilder i inlägget. Ska se om sajten skärper till sig snart.


Uppdatering kommer

Tankte bara skriva nagra fa rader om att vi har kommit fram. Flygresan varade lite for lange men det gick bra tillslut. Nu har vi bott pa hostel nagra dagar och har faktiskt lyckats skaffa boende som vi flyttar in i till helgen. Vi ska bada bo hos ett par varav tjejen ar svensk. Sa det blir nog kanoners det har. 
Dar far vi aven tradlost internet sa da kommer en utforlig reseberattelse om det som har hant sahar langt!


Allt blir inte riktigt som man tänkt sig...

Är numera i Uppsala för en sista eftermiddag/kväll/natt här. Blev lite ändrade planer tidigare idag då den bärbara datorn kraschade som jag skulle ha med mej, fick ta mej till Uppsala och införskaffa mej en ny istället eftersom jag absolut måste fortsätta mitt bloggande "down under" :P
Så nu är det löst och kvällen skall tillbringas med de vänner som jag lämnar kvar här. Har varit en sväng på stan och tagit en fika med Kattis. Nu står finnen och lagar mat i köket och ena hälften från djäkne kommer snart och sen bär det i väg vidare.

Det här blir nog sista inlägget på ett tag då jag inte vet hur bra internetmöjligheterna är på det hostel vi åtminstone skall tillbringa de fyra första dagarna på. Men skriver så klart nått så fort jag får möjlighet!